torsdag 19 maj 2011

MAKRILL!

Fyndade i frysen!



Hittade 2 paket Makrill som jag glömt bort. De var från förra sommaren, men jag fryser in den i is, så den håller fint i närmare ett år då, så den var ju fullt ätbar.

Men man ska inte låta dem tina när de är över halvåret i frysen, utan koka/steka dem frusna. Annars blir det väldigt löst kött i dem....
Här är isblocket med makrill. Mjölkpaket har jag alltid några noga diskade o torra på lager....


Brukar inte össla med varmvattnet, men här måste man. Spola hett så isen försvinner snabbt.

Detta var i de två paketen. Hm, vad gör man?
Jo jag tar romporna o steker o huvudbitarna o kokar.


De bitar som ska kokas hamnar med salt i en kastrull. "Man ska ha kort spad till fisk, så kort spad som möjligt" sa Märta på Kalvö.


I vattnet lägger jag kryddorna, not! Jag har en kryddkula, en tekula till det. Tycker det är så bra, aldrig några hela korn att bita i av misstag i såsen sen. Kryddpeppar o lagerblad läggs i kulan o den kan ju läggas i vattnet direkt.


När vattnet kokat upp, och jag skummat av, så åker det i lite dillkvistar. Försöker att alltid ha det i frysen. Vi äter mycket dillkött o kokt makrill så det går åt en massa dill o dillkvist....


Jag har en smart grej under locket, så pöser det inte. Den kallas lockfågel, vitsigt! Fungerar väldigt bra!

Koka i ca 39 min, låt svalna i spadet.


Jag brukar plocka bort tillbehören när det ska kallna, så det inte blir för stark smak efter dem.


Svalnar.....


En god sås på spadet, mjölk o dill till. Eller bara smör i potatisen. Mums!



-----------------------------------

Så ska det då stekas!



Salta på fisken, dela den längs med benet om du vill, tar lite längre tid att steka med hela, det gör man som man vill! Det gjorde jag här.


Sedan ska de doppas i grovt rågmjöl, annars smakar de inte rätt......

Sen steks de med MYCKET smör i pannan.



De ska bli gyllenbruna o benet ska släppa från köttet.


När fisken är klar så väntar SÅSEN! Hacka dill eller persilja eller båda, plus ev. lite gräslök Fryst dill gäller här, hade inte färsk......

Persilja och gräslök har jag på tillväxt på altanen, det trivs bäst där.



Fisken har släppt vid benet.... Klar!


Bryn en stor klick smör i pannan.


Hackat grönt o grädde ska i.


Fräs det gröna ordentligt i smöret.


När der gröna är brynt så ska grädden i 2-3 dl, beror på hur många som äter.....




Fräs det rejält.




När man kan dra en stekspade genom såsen utan att den glider tillbaks, så är den klar.

O så lite potatis.........


Klart! SÅ gott!



Inga kommentarer: